Várpalota - Palotanet

Látnivalók

Idővonal

 
 

Zichy-kastély
A GRÓF ZICHY-KASTÉLY

Az egész város fölött uralkodó ponton, a Loncsos szomszédságában, a római katolikus templom mögött található az 1720-as években gróf Zichy II. Imre felesége, Erdődy Terézia által építtetett kastély.
Majd másfél évszázaddal később az épület leégett. Waldstein János földesúr, az akkori tulajdonos 1863-ban Ybl Miklós tervei alapján újjáépíttette.
A II. világháborút követően az épület megrongálódott, de a honvédkincstár, amely 1913. óta birtokolja a kastélyt, ritka műgonddal, a tervező szándékának tiszteletben tartásával állíttatta helyre.
Az előcsarnok a hall szerepét tölti be. Balra folyosó vezet belőle az emeleti részbe, ahol a könyvtár foglal helyet, beépített szép faragott polcokkal. A könyvállomány 1913-ban megsemmisült, a polcok azonban sértetlenül vészelték át a mostoha évtizedeket. A könyvtárterem mennyezetén Guido Reni római, Palazzo Rospigliosi-beli freskójának másolata látható, amely Apollót, Aurórát és a Hórákat ábrázolja. A másolatot Pállik Béla készítette.
A lépcsőház kőkorlátja x alakú tagoltságával figyelmet érdemel.
"A könyvtárterem kupolája ovális alakú, ennek vonalait követi a tetőn bádogból készült dísz, amely stílusosan koronázza meg az egész kastélyt. Messziről kilátónak látszik, valójában sem erre, sem másra nem használható, díszítő hivatásán kívül egyéb szerepe nincs."
A kastélynak romantikus jelleget a bejárat fölötti ablakok adnak.
A bejárattól balra két ablak közt egy római sírkő látható, amely bántai kőből készült és Inotáról került ide. (Talán még Waldstein építtette a falba.) Alatta áldozati jelenet látható és sírfölirat olvasható.
A főépülethez egytengelyes beugró, összekötő szárny s egy négytengelyes gazdasági épület csatlakozik. A kastély verandája és barokk kőkapuja már elpusztult.