AC3D 4 kézikönyv

Objektum létrehozása
2.1.2. Felületmerőlegesek
Egy felület szemközti irányát a "felületmerőleges" határozza meg (a fenti képen levő nyilak). A felületmerőleges egy 3d grafikában alkalmazott fogalom. A felületmerőlegesek arra szolgálnak, hogy ki lehessen számítani egy felület színét és árnyékolását annak megjelenítésekor. Smooth (puha) árnyékolás esetében a pontmerőlegeseket automatikusan számolja, az összes csatolt felületmerőlegesének átlagolásával.


A felületmerőlegesek a 2d és 3d nézet ablakokban is megjeleníthetők. Az elölnézet hasznos lehet például "1 oldal" típusú hiányzó felületeknél, vagy amikor a puhaság egyenetlen elosztásban jelentkezik. A merőlegesek az extrudálás során is hasznosak, amikor az extrudálás után segítenek meghatározni az új felület helyes irányának beállítását.
A képen két gömb látható: a bal oldalin a merőlegesek helyesen vannak beállítva; a jobb oldali képen néhány felület rossz irányba néz. FIGYELEM: az árnyékolás nem azonos. Az Ac3D automatikusan számolja a merőlegeseket a felületekre és a pontokra egyaránt.
Egy felület irányának megváltoztatásához a Felület -> Merőlegesek forgatása menüpontot használja. (Ezzel megváltoztatja a felülethez tartozó pontok sorrendjét, ezáltal a merőleges automatikusan a másik oldalra tevődik át.)